4 seriózne dôvody prečo používať iba prírodné mydlá

prírodné mydlo

V tomto článku sa dozviete…

Ako sa vyrábalo mydlo v minulosti? Používali sa naozaj kosti zvierat? Z čoho sa prírodné mydlá vyrábajú dnes? Prečo sa neodporúča kupovať mydlá s palmovým olejom? A prečo by ste mali používať iba prírodné mydlá? Čítajte ďalej a dostanete odpovede na tieto a ďalšie otázky o prírodnom mydle.

Čo je vlastne mydlo?

Mydlo vzniká spojením kyselín a zásad. Kyseliny predstavujú mastné kyseliny v olejoch a tukoch. Zásadu reprezentuje hydroxid sodný (NaOH) alebo hydroxid draselný (KOH) rozpustený vo vode. Tejto chemickej reakcii sa hovorí saponifikácia alebo zmydelnenie a jej výsledkom je hmota, ktorá obsahuje jadrové mydlo a glycerín.

Ako sa kedysi vyrábalo mydlo?

Príbeh o objavení mydla pochádza z obdobia 1000 rokov p.n.l. Ľudia zvykli prinášať zvieracie obeti k rieke na úpätí hory Sapo. Bielizeň, ktorú ženy na tomto mieste plákali, a prišla do kontaktu s mydlovitou hlinkou, bola čistejšia. Neskôr zistili, že táto čistiaca látka vznikla, keď tuk obetovaného zvieraťa presiakol do ílovitej pôdy.

Mýtus, že sa mydlo vyrábalo z kostí nie je až tak veľmi mýtus. Kedysi ľudia nemali k dispozícii vylisované rastlinné oleje. Na výrobu mydla používali živočíšne tuky, ktoré k dispozícii mali, ako napríklad loj, tuk z mastných zvyškov, kože a kostí. Zásada sa vyrobila z dreveného popola , ktorý sa zmiešal s vodou a nechal vylúhovať. Získal sa lúh, ktorý sa varil aj niekoľko dní spolu s tukovými časťami, až kým obsah nezrôsolovatel. Takto vzniknuté mydlo precedili, po stuhnutí nakrájali a nechali vysušiť.

Výroba mydla dnes

Či hovoríme o priemyselnej výrobe, malovýrobe alebo domácej výrobe tuhého mydla, kľúčovou ingredienciou je hydroxid sodný. Živočíšne tuky sa už nezvyknú používať, zriedkavo v domácej výrobe. Oleje a hydroxid rozpustený vo vode sa zahrejú zvlášť a zahriate sa spolu zmiešavajú. Začína proces saponifikácie až do hustej mydlovej emulzie, tzv. mydlovej stopy.

Pri veľkovýrobe sa táto hmota ešte vysoľuje a odstraňuje sa z nej blahodárny glycerín. Pri výrobe prírodného mydla sa tento krok vynechá a mydlo sa vyleje do foriem. Vo forme mydlo zreje min. jeden deň. Potom sa z formy vyberie, poprípade nakrája a nechá sa ešte zrieť a sušiť. Proces saponifikácie aj počas sušenia pokračuje, až kým hydroxid úplne nezreaguje na mydlo s výsledným PH 8 až 10. Toto je metóda výroby mydla za studena.

Na výrobu tekutého mydla sa používa hydroxid draselný. V bode vzniku mydlovej stopy sa pokračuje v zahrievaní mydla až niekoľko hodín. Preto sa tomuto procesu hovorí metóda za tepla. Proces zmydelnenia sa dokončí už počas zahrievania, ktorého výsledkom je mydlová pasta. Tá sa ďalej riedi s vodou a vzniká tekuté mydlo. Dnes tekuté mydlá však nahradili tenzidy, ktoré sa vyrábajú synteticky alebo z rastlinných zdrojov. Tie nájdete vo väčšine tekutých mydiel, sprchových gélov a šampónov.

Poznámka: Aj keď sa na výrobu prírodného mydla používa syntetický hydroxid, nemusíte sa báť, že ho nájdete v mydle, pretože úplne zreaguje s olejmi.

Prečo používať iba prírodné mydlá?

Asi z rovnakého dôvodu, ako je zdravá domáca strava lepšia v porovnaní s fast foodom. Prírodné mydlá sú zdravšie, výživnejšie a ekologickejšie. Tu je niekoľko hlavných dôvodov:

  1. Priemyselne vyrábané mydlá viac vysušujú pokožku. Pri výrobe sa odstraňuje glycerín, ktorý má zvlhčujúce účinky. Predáva sa ďalej do potravinárskeho, kozmetického a farmaceutického priemyslu. V prírodných mydlách tento glycerín zostáva.
  2. Priemyselné mydlá zväčša obsahujú najlacnejšie a najmenej výživné oleje. Často obsahujú aj chemické látky, ktoré v prírodnom mydle nenájdete. Používajú syntetické vône a farbivá, ktoré môžu vyvolávať alergické reakcie.
  3. Prírodné mydlá sú naopak výživnejšie aj z dôvodu, že časť olejov (zvyčajne 5 – 10%), sa necháva nezmydlená. Výsledné mydlo je jemnejšie a oleje  „nakrémujú“ pokožku. Navýšeniu množstva olejov v mydle sa hovorí pretučnenie, angl. superfatting.
  4. Do komerčných mydiel sa často dáva palmový alebo palmo-jadrový olej.  Ťažba palmového oleja je veľmi neekologická, vysvetlíme si to ďalej. Okrem toho nie je extra výživný, hlavnou funkciou je tvrdosť a odolnosť mydla. V prírodných mydlách túto funkciu plní bambucké a kakaové maslo, ktoré je síce drahšie, ale za to má aj regeneračné a vyživujúce účinky.

Na tuhých prírodných mydlách mám rada aj to, že vďaka nízkemu obsahu vody nepotrebujú konzervant, narozdiel od sprchových gélov, a ich trvanlivosť je min. 1 rok až viac.

Navyše tuhé mydlo môže spolu s dizajnovou mydelničkou skrášliť kúpeľňu v porovnaní s plastovou fľašou od sprchového gélu.

Vlastnosti mydla

Na výrobu mydla sa dajú použiť akékoľvek rastlinné alebo živočíšne oleje. Každý olej má iné zloženie mastných kyselín, ktoré môžu za to, či mydlo bude dobre peniť a odmasťovať, alebo bude jemné a krémové. Preto je možné vyrobiť prírodné mydlo na akékoľvek účely od detskej citlivej pokožky až po pranie a upratovanie. Je to veda a umenie zároveň. Výberom správnych olejov a ďalších zložiek sa vyrobí prírodné mydlo na telo, na ruky, na tvár, na vlasy alebo na holenie.

Tvrdosť mydla spôsobujú spravidla tuky a maslá ako kokosový a palmový olej, kakaové a bambucké maslo atď. Naopak tekuté rastlinné oleje produkujú mäkké mydlo. Palmový olej, kakaové a bambucké maslo naviac zabezpečujú aj odolnosť mydla. To znamená, že mydlo sa pomalšie rozpúšťa vo vode, a tým sa menej rozmáča a dlhšie vydrží.

V krajinách, kde je olivový olej lokálnou surovinou sa vyrába jemné a krémové mydlo, vhodné aj na citlivú pokožku. Poznáme ho ako marseillské mydlo z Francúzska, kastílske zo Španielska a alepské zo Sýrie. Jemnosť je jeho výhodou, avšak málo pení a rýchlo slizovatie. Odporúčala by som ho na umývanie tváre a pokožky tela, keď sa použije raz denne a počas dňa stihne preschnúť v mydelničke. Takisto je toto mydlo vhodné aj na pranie alebo upratovanie.

Kokosový olej veľmi dobré pení, čistí (dokonca aj v tvrdej alebo morskej vode), ale zároveň aj vysušuje. Preto je skvelý na pranie. Pri použití v toaletnom mydle sa mieša s inými olejmi. Palmo-jadrový olej (olej vyrobený z jadier palmy olejnej) má podobné vlastnosti ako kokosový.

Palmový olej sa vyrába z plodov palmy olejnej a má iné vlastnosti ako palmo-jadrový olej. Mydlu dáva tvrdosť, odolnosť a hustú penu. Mydlám s obsahom palmového alebo palmo-jadrového oleja by som sa vyhla z ekologického hľadiska. Na pestovanie palmy olejnej sa pri zakladaní plantáží vypaľujú dažďové pralesy. Čistiace vlastnosti palmo-jadrového oleja krásne nahradí kokosový olej. Kakaovébambucké maslo zabezpečia tvrdosť a odolnosť mydla, krémovú penu a navyše  aj výživu pokožky.

Do mydla sa môžu pridávať rôzne ďalšie zložky. Esenciálne oleje, ktoré dodajú mydlu nielen vôňu, ale aj liečivé účinky. Zafarbiť sa dá rastlinnými farbivami, ílmi alebo minerálnymi pigmentmi. Ďalšími špecialitami v mydlách sú byliny a rôzne ich extrakty, mlieko, med, soľ, hodváb, lanolín, káva, víno alebo pivo.

Ako si teda vybrať prírodné mydlo?

Mydlá s obsahom palmového alebo palmo-jadrového oleja by som nekupovala už zo spomenutého ekologického dôvodu.  Inak je fajn ak mydlo určené na ruky obsahuje kakaové alebo bambucké maslo, v mydle na telo to nie je nutné.  Olivový olej v mydle je alfa omega, ale dá sa nahradiť inými rastlinnými olejmi. Kokosový je fajn, ak máte radi mydlo, ktoré pení. Túto funkciu dodá aj ricínový olej. A keď ešte bude mydlo obsahovať drahšie rastlinné oleje ako napr. konopný, avokádový, jojobový, mandľový, slnečnicový alebo iné, tak už máte naozaj luxusné prírodné mydlo.

Čisté kokosové alebo olivové mydlo je vhodné na pranie alebo upratovanie. Predávajú sa aj vo forme mydlových vločiek.

Určite treba sledovať informácie od výrobcov na čo je mydlo určené a ako ho skladovať. Aby ste si mydlom na pranie nevysušili ruky alebo aby sa Vám mydlo na telo nerozmáčalo pri častom umývaní rúk.

Osobne mám rada univerzálne mydlá, ktoré môžem použiť na tvár, telo aj ruky. To znamená, že musí obsahovať:

  • bambucké maslo, aby sa nerozmočilo ani častým používaním a malo krémovú penu,
  • kokosový olej, aby krásne penilo a čistilo,
  • olivový olej, aby bolo dostatočne jemné a výživné,
  • esenciálne oleje pre krásnu prírodnú vôňu.

Ponuku tuhých prírodných mydiel značky Balance, vrátane vzoriek nájdete TU. Nabudúce sa dozviete o tuhých šampónoch a kondicionéroch na vlasy.

Použitá literatúra:

Budinská, E., Čitári, I. (2016). Domáca výroba prírodných mydiel metódou za studena. Turany: Tlačiareň P+M, s.r.o. Cavitch Miller, S. (2002). Přírodní mýdla. Praha: Pragma

Volám sa Monika Blümelová a jednou z mojich vášní je vymýšľanie a vývoj prírodnej zero waste kozmetiky značky Balance.  Začalo to pred 7 rokmi, keď som začala vyrábať pre seba a svoju rodinu. Zistila som, že kozmetická výroba je veda aj umenie zároveň a moje know-how som získala samoštúdiom a neúnavnými pokusmi. Za tých 7 rokov som veľa experimentovala, aby som vytvorila produkty, ktoré spĺňajú moje prísne ekologické, prírodné, kvalitatívne a funkčné požiadavky. Chcem sa s Vami podeliť o moje znalosti a zaujímavosti zo sveta prírodnej kozmetiky a zero waste, prostredníctvom ktorých budem odkrývať dôvody, prečo preferovať kvalitu prírody nad kvantitou priemyslu.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účel spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov